Adam

Daisypath Happy Birthday tickers

Adik

Daisypath Happy Birthday tickers

Pages

Tuesday, November 22, 2016

Pregnancy is not a disease

Assalam,

Arini, nak merepek sket. This week is 32 weeks for me n twins. Se'eh nk bergerak, tido sakit badan and macam2 rungutan boleh sy ckp.. Tapi, it is a normal for preggy mum having this kind of sakit2. Sebab tu lah, mengandung dan bersalin ni salah satu penghapus dosa.

Memang x boleh nak elak, memang kadang2 merungut. Badan penat and sakit2. Tapi, ada preggy mum yang treat pregnancy as penyakit. Over concern, overcautious dan segala macam over lagi la.

Yang obses dengan segala pantang larang lagi la. Benda yang pelik main ikut semacam. Benda paling senang nak tengok is pemakanan. Memang la makan raw things. It leads to salmonela. (sila google). Tapi, jangan treat benda tu je as pantang..kalau air manis etc elok je ko hentam. Treat both hidden threats equally.

Ada plak tu, bila pregnant je, terus tolak kerja2 kat tempat kerja mentah2. Konon x boleh nak buat kerja berat sangat. Dah tu, orang sihat and tak pregnant ni kena ni beralah selalu. Memang la privilege tu dapat. Sebabnya, orang kesian. Tapi kalau every single detail kerja ko buat macam ko nak beranak le le tu jugak, x ke orang panas ati? It's your choice to get pregnant, deal with it. Cuma, orang lain ada courtesy nak kesiankan ko as mak buyung.

Ish.... jangan buat manja sangat la.

0 comments: